Bouwen aan de Zomer van Sint-Joost/Construire l’été de St-Josse

anne mortiaux

Tijdens (een stuk van) de zomer richt GC Ten Noey een publieke werf in op een publieke plaats in SJTN. Dat kan een park zijn, een plein, een stuk straat. Iedereen, passanten en gebruikers, kinderen en volwassenen wordt uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken en mee te bouwen. Er is materiaal, er zijn grondstoffen, er zijn bedenkers, er is een plan dat veel ruimte voor verbeelding laat. Door samen te bouwen en te verzinnen geraken we aan de praat, door de praten beginnen we te dialogeren, in de dialoog ontstaan plannen.

in 2017:
De eerste Bouwen aan de Zomer werf werd van 1 tot 15 juli ingericht in het Liedekerkepark, op een boogscheut van Ten Noey. In geen tijd stonden er enorme constructies in bamboe, verrezen er huisjes en cabannekes gemaakt van paletten, fruitkisten, wilgentwijgen en leem. Grote trekpleister was de leemoven die in spoedtempo in gebruik genomen werd. We bakten brood in openlucht in hartje Sint-Joost. Rond de oven werden tafels, stoelen en banken in elkaar gevezen. En iets verderop ontstonden fascinerende landschappen in klei. Tijdens het slotfeest speelde een oorverdovend orkest van kinderen uit de buurt, brachten omwonenden meters stokbrood en kilo’s kefta aan, en verbaasde iedereen zich over de transformatie van het park.

in 2018:
Bouwen aan de zomer van Sint-Joost Op twee plaatsen in Sint-Joost richten we een open bouwatelier in. 9 dagen helemaal in het begin van de vakantie op één plaats. 9 dagen helemaal op het einde op een andere plaats. En dat bouwen kan je letterlijk nemen. We gaan aan de slag met stevig constructiemateriaal (hout, stenen, cement, ...) om de plaats waar we aan het werk zijn helemaal naar onze hand te zetten. Of om er een plek van te maken waar het fijn is om rond te hangen en mensen te ontmoeten. Doe mee en ontdek het zomergevoel in het bruisend hart van Sint-Joost.

in 2019:
Vorige zomer hingen we 2 keer 9 dagen rond in het Sint-Franciscuspark, een goed verstopte plek in de Noordwijk. We bouwden er weer op los met kinderen, jongeren en volwassenen. Maar er was meer, we leefden er ook zo ongeveer: we bouwden een oven, een barbecue, een openluchtkeuken, een bibliotheek en een buvette: Barak Chez François. En er was een podium waarop artiesten uit de buurt het beste van zichzelf gaven. Alles wat een mens nodig heeft om de dag op een aangename manier door te komen. Maar vooral: we praatten met ontzettend veel mensen en organisaties uit de wijk, over hoe het gaat en zou moeten gaan. Volgend jaar bijvoorbeeld. Maar dat is voor later.

Bijlagen: 
AttachmentSize
PDF icon FLYER_a4.pdf1.64 MB
Fotogalerij: 
anne mortiaux
anne mortiaux
anne mortiaux
patrimoinàroulettes
tram66
patrimoinàroulettes
patrimoinàroulettes
tram66
simon_blackley
simon_blackley
simon_blackley
simon_blackley
simon_blackley
simon_blackley