Sint-Joost-ten-Node

Sint-Joost-ten-Node is een complexe gemeente die in veel statistieken in de top 10 prijkt: kleinste, armste, jongste, dichtstbevolkte gemeente, meeste nationaliteiten, hoogste werkloosheidsgraad,…
De complexiteit zit hem ook in de grote verschillen die je er aantreft: van volkswijken in de Noordwijk tot het Europees kwartier, van het gezellige dorpspleintje tot het grootste treinstation van het land, van de kantoortoren op het Madouplein tot de smalle straatjes diep in de Maalbeekvallei.
Voeg daar de aanwezigheid bij van een enorm aantal plekken voor muziek, theater en beeldende kunst. Lees er de geschiedenis van de gemeente op na (waarin je de eerste sterrenwacht van België zal tegenkomen, een illustere figuur als Karl Marx, of de kasteelheer/dichter Jean-Baptiste Houwaert) Verbaas u over de evolutie in 100 jaar tijd van landelijk dorp aan de Maalbeek, tot kuchend stadsdeel aan een dichtgeslibde steenweg. Voeg hierbij een stevige dosis bohémien en “leven en laten leven”. En je kan niet anders dan concluderen dat dit een fascinerende plek is om te werken aan gemeenschapsvorming.

© Michèle Vandekerkhove