BRUSSEL HELPT VOOR MINOR- NDAKO

Publicatiedatum: 
Woensdag, 4 november 2015 - 10:52

Inzamel- en sensibiliseringsactie voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen
De Gemeenschapscentra en de Vlaams Brusselse Media zetten samen hun schouders onder Brussel Helpt. Samen zamelen we geld in voor Minor Ndako en sensibiliseren we rond het thema van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Van 16 november tot 5 december zijn er activiteiten in de verschillende gemeenschapscentra. FM Brussel, TV Brussel, Brussel Deze Week en brusselnieuws.be volgen de jongeren en hun begeleiders van Minor Ndako en de acties van de gemeenschapscentra op de voet.

 

Brussel Helpt!

Een gesprek met Johan Vangenechten, stafmedewerker bij Minor Ndako

Wat betekent Minor Ndako?
Minor komt uit het Latijn en verwijst naar minderjarigen, Ndako is Lingala voor onderdak of gezin. De naam geeft aan waarvoor we staan: behalve de zorg voor minderjarigen ook het harmonieuze samenleven van verschillende culturen.

Hoe oud zijn de kinderen die als vluchteling bij jullie terecht komen?
We hebben verschillende leefgroepen voor kinderen en jongeren tussen 12 en 18 jaar. Maar sinds de vluchtelingencrisis komen er steeds jongere kinderen toe en vangen we ook kinderen van 6 jaar op. Dat zijn kinderen die zonder ouders in België toekomen. 

Hoe ziet een doorsnee dag bij Minor Ndako er uit?
De jongsten worden ’s ochtend door een begeleider gewekt en we zorgen er voor dat ze op tijd op school geraken. De meeste kinderen lopen school in het Brusselse. Na school zijn ze vrij tot 17u, van 17u tot 18u is er studie, daarna eten ze samen en dan zijn ze weer vrij tot het bedtijd is. De jongsten krijgen veel structuur mee en vanaf 15 à 16 jaar bereiden we hen voor om op hun eigen benen te staan. Dat hebben ze ook nodig om later te gaan werken. Jongeren die hier pas zijn, leren eerst Nederlands. Dat gaat opvallend snel wat kinderen pikken een nieuwe taal snel op. De jongeren zijn gevlucht uit Syrië, Afghanistan, Oost-Afrika, China of Oost-Europa en Nederlands is hun enige gemeenschappelijke taal.

En wat in het weekend?
We proberen onze jongeren te laten aansluiten bij een bestaande sportclub of de jeugdbeweging, maar we merken dat dat moeilijk is voor hen. Ze voelen zich toch nog de vreemde eend in de bijt. 
Wat wel goed draait zijn onze voetbalploeg, de klimclub en het project Vluchteling voor de Klas. Met onze voetbalploeg doen we mee aan de Brusselse zaalcompetitie. De naam Vluchteling voor de Klas dekt de lading perfect: een vluchteling vertelt zijn verhaal aan leeftijdgenoten aan de hand van een documentaire en zijn getuigenis. Onze jongeren hebben veel potentieel waar de samenleving blijkbaar toch niet op zit te wachten. (niet zeker of deze zin er in hoeft) Tegelijk is het belangrijk dat ze zich verbinden met de wereld om hen heen. Ook de steunfiguren helpen daarbij: dat zijn mensen die een keer per week met een van onze jongeren iets leuks doen. Het belangrijkste daarbij is het menselijke contact.

Wanneer weet jij als dat je goed bezig bent met Minor Ndako?
Onlangs meldde een 16-jarige Afghaanse jongen ons dat zijn 14-jarige broer tot in Griekenland geraakt is. Hij vroeg of zijn broer bij ons terecht kon. Hoewel het centrum eigenlijk vol zat, hebben we ja gezegd. Het broertje vanuit Griekenland naar hier laten overkomen kon juridisch niet, dus is de jongen op eigen kracht tot in Brussel geraakt. En wij hebben een bed bijgeschoven.

Wat gaan jullie met het ingezamelde geld doen?
Voor de opbouw van de kindergroep hebben we nieuw materiaal nodig. Die ruimtes moeten een pak gezelliger en huislijker zijn dan een leefruimte voor pubers. De kamer moeten geschilderd worden, we moeten meubelen en tapijten kopen. Een binnenhuisarchitect heeft al gratis haar diensten aangeboden. Nu nog het materiaal en dan kunnen we ook de jonge kinderen die hier landen in een warm nest opvangen.

Meer info: www.minor-ndako.be en www.brusselnieuws.be/nl/brussel-helpt-evenementen

Brussel Helpt is een organisatie van de Vlaams Brusselse Media en Cultuurcentrum Brussel, het netwerk van de 22 Brusselse gemeenschapscentra.