CLUB JOSKE / TAALBAD

Elders vertelden we al dat Ten Noey en de Nederlandstalige partnerorganisaties veel aandacht besteden aan Nederlandse taalstimulering, voor kinderen en voor volwassenen. Zo organiseren we een wekelijks taalspelatelier voor kinderen uit het Nederlandstalig onderwijs, met een andere thuistaal.
Het is niet de bedoeling om in het atelier Nederlandse les te geven, wel om kinderen spontaan aan het praten en fantaseren te krijgen in het Nederlands. Zo wordt die taal van een “schooltaal” steeds meer een “speel- en leeftaal”. Het is heel fijn dat kinderen die bij het begin nauwelijks iets durven of kunnen vertellen na enkele weken honderuit vertellen over wat ze die dag hebben meegemaakt.
Op het einde van de zomervakantie organiseert Ten Noey, samen met de collega’s van Evere en Haren een Taalbadweek. Ook hierin komen kinderen terecht die thuis geen of nauwelijks Nederlands spreken en dus na een lange zomervakantie veel van hun Nederlands zijn kwijt geraakt. Tijdens zo’n Taalbadweek worden ze ondergedompels in taal, zonder dat het schools aanvoelt. Zo zijn ze weer klaar om in september vlotjes weer naar school te gaan.