PRESENTATIE

Ten Noey is één van de 22 Brusselse gemeenschapscentra. Ons werkgebied is Sint-Joost-ten-Node en Brussel Leopoldswijk. De geschiedenis van Ten Noey gaat 50 jaar terug in de tijd, begin de jaren ’70, toen de Nederlandstaligen zich steeds meer in de verdrukking voelden in een overwegend Franstalige context. Het Nederlands is nog steeds de voertaal in huis, maar we schakelen indien nodig voor een vlotte communicatie gemakkelijk over naar het Frans, Engels, Spaans, Arabisch, Turks,… We zien taal als een verbindend medium en niet als een onderscheidend.
Ook al zijn we ons goed bewust van de zin en betekenis van het verleden, toch proberen zo goed mogelijk antwoorden te bieden op de omgeving zoals ze vandaag is (met een perspectief op de toekomst). En dat is een veeltalige, hyperdiverse samenleving waar je de hele wereld vindt op een zakdoek. Dat is de dagelijkse uitdaging: hoe verbinden we individuen en groepen voorbij het verschil?
En omdat velen het ons vragen: Wat betekent Ten Noey eigenlijk? Het is de Brusselse verbastering van Ten Node, de oorspronkelijke naam van Sint-Joost-ten-Node voor er van een kerk sprake was. En Ten Node betekent dan weer zoveel als: in de vallei (van de Maalbeek. Maar die zit al decennia netjes onder de grond).